Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Frankrijk gaat WK voetbal boycotten

Frankrijk gaat WK voetbal boycotten

WK 2022
4 oktober 2022
2

 

Frankrijk gaat WK voetbal boycotten

Frankrijk is een van de eerste landen die stappen onderneemt om het WK voetbal in Qatar te boycotten. Steeds meer Franse steden geven gehoor aan de actie om geen grote schermen te plaatsen om het WK op te kunnen bekijken, dat maakte de Franse krant Le Monde vandaag bekend.

Onder andere Nancy, Bordeaux en Parijs scharen zich achter de boycot. De reden hierachter is vanwege het schenden van de mensenrechten in Qatar. Het WK is al een aantal jaren onderwerp van gesprek omdat de arbeiders te hard moesten werken in verschrikkelijke omstandigheden. Er zijn duizenden mensen overleden tijdens werkzaamheden aan stadions. 

De bovengenoemde steden zijn niet de eersten die zich achter de actie scharen. Ook Straatsburg, Reims en Lille zullen het omstreden WK niet in de stad op grote schermen uitzenden.

FIFA beweert anders

Hoeveel werknemers er exact tijdens de werkzaamheden zijn overleden is niet geregistreerd. Uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie bleek bleek dat er in 2020 50 bouwvakkers zijn overleden en enkele honderden gewond raakten. De Engelse krant The Guardian kwam in 2021 met een schrikbarender rapport. Het aantal slachtoffer zou namelijk op 6.500 staan. Het gaat volgens de krant niet alleen om de bouwvakkers van de stadions maar ook om de bouwvakkers van hotels, wegen en andere infrastructuur.

FIFA

FIFA-baas Gianni Infantino ontkent deze cijfers. Volgens hem zijn er in werkelijkheid maar drie mensen om het leven gekomen. Er is veel kritiek op de FIFA over dit onderwerp. Geld zou belangrijker zijn dan mensenlevens en de FIFA zou te weinig rekening houden met de situatie van de arbeidsmigranten.

Ook Ronald de Boer gelooft niks van de 6.500 doden. “Het aantal van 6.500 is echt totale onzin. Ze hebben alle mensen die overleden zijn in die periode meegeteld en op één hoop gegooid. Iedereen heeft het over grote aantallen, maar dit is erg uit zijn verband gerukt.”

WK komt steeds dichterbij

Nog ruim zes weken en we starten ondanks de kritiek aan het WK voetbal. Of  Nederland en andere landen nog een politiek statement gaan maken is niet publiekelijk bekend. De meningen hierover zijn verdeeld. Moet een speler zich wel bezighouden met politieke kwesties? 

 

Bron: Le Monde