• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Alles wat je moet weten over de NBA

Geschreven door: syndra

De belangrijkste zaken die je moet weten over de NBA

Ondanks dat basketbal in Nederland minder populair is vergeleken met bijvoorbeeld voetbal, wordt er massaal op gewed. Velen hebben op de middelbare school basketbal beoefend tijdens de gymles en werden de basis spelregels uitgelegd. (Straf)termen als ‘second dribble’ kwamen aan bod en het spelverloop was vooral erg kinderlijk. In de praktijk is het echter verre van kinderlijk, daar waar alle regels secuur worden nageleefd. In het verdere artikel wordt de opbouw van de NBA besproken en worden de Play- offs uitgelegd.

Historie

De National Basketball Association werd in het jaar 1949 opgericht in de Verenigde Staten en is de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. In de beginjaren van de NBA waren er maar zeventien teams spelende in drie divisies. In de jaren daarna werd de NBA steeds verder uitgebreid. Vandaag de dag telt de NBA dertig teams; 29 teams uit de Verenigde Staten en een team uit Canada (de Toronto Raptors).

De National Basketball Association

De NBA bestaat uit twee delen: De Eastern Conference en de Western Conference. Elke Conference is onderverdeeld in zogenaamde ‘Divisions’ van elk vijf teams: de Atlantic, Central en Southeast Division horen in de Eastern Conference. De Northwest, Pacific en Southwest Division horen in de Western Conference. De teams spelen minstens tweemaal tegen elk ander team (eenmaal thuis en eenmaal uit). Tegen teams uit de eigen divisie wordt vier keer gespeeld en tegen de teams in de andere twee divisies in dezelfde Conference drie of vier keer. Ook spelen ze twee wedstrijden tegen elk team uit de andere Conference, zodanig dat het totaal aantal wedstrijden 82 is. Handig om erbij te zeggen is dat iedere divisie (wat de naam ook al zegt) teams bevat die in die regio liggen, bijvoorbeeld de Southeast divisie van de Eastern Conference bevat de volgende teams: Miami Heat, Atlanta Hawks, Orlando Magic, Charlotte Hornets en de Washington Wizards.

Overzicht van alle teams en hun divisie:

Western Conference Eastern Conference

Play- offs

Als de competitie afgesloten is en ieder team zijn 82 wedstrijden heeft gespeeld is het tijd voor Play-offs. De acht beste teams van iedere Conference (zestien teams in totaal) strijden voor een eindoverwinning wie zich de kampioen van de NBA mag noemen. Om bij de beste acht van een Conference te komen telt het resultaat (ook wel record) over de 82 wedstrijden die een team heeft gespeeld. Hoe meer wedstrijden een team wint hoe groter de kans wordt dat een team de Play- offs bereikt en hoe hoger een team op de ranglijst eindigt. Aandachtspunt: de Conferences spelen nooit tegen elkaar in de Play- offs, ze spelen pas tegen elkaar in de allesbeslissende finale.

Schema van de play-offs:

NBA Play-offs 2015

Dit resultaat/record is zeer belangrijk, want de Play-offs zijn als volgt opgebouwd; de top 4 beste teams van beide Conferences strijden tegen de vier slechtste teams. De nummers 1 van beide Conferences strijden in de eerste ronde tegen de nummers 8, de nummers 2 tegen de nummers 7, de nummers 3 tegen de nummers 6 en de nummers 4 tegen de nummers 5.

De top 4 teams van beide Conferences hebben ook thuisvoordeel in de Play-offs. Dit thuisvoordeel uit zich in een zogenaamde ‘serie’. Iedere Play-off wedstrijd is namelijk een best of seven serie. Dit betekent dat een team vier wedstrijden moet winnen om door te gaan. Het thuisvoordeel, dat de beste vier teams van iedere Conference hebben, is dat zij in de best of seven de eerste twee wedstrijden thuis spelen. Dit lijkt een niet al te groot voordeel, maar dat is het in werkelijkheid wel!

Verder lezen?

Dit artikel is het 1e deel van een serie artikelen over wedden op basketbal.

Deel 2: Het grootste verschil tussen de FIFA en de NBA

Deel 3: Wedden op basketbal, hoe gaat dat in zijn werk?

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.